V sredo, 22. marca 2023, se je v Celju odvijal 17. mednarodni sejem učnih podjetij, na katerem je istočasno potekalo tudi državno tekmovanje učnih podjetij. Od leta 2006, ko je potekal 1. sejem učnih podjetij, se je veliko spremenilo: dogajanju se je priključilo veliko tujih učnih podjetij, stojnice so iz leta v leto boljše, lepše, poslovne ideje izvirnejše, učna podjetja pripravijo tudi interaktivno promocijsko gradivo in izvajajo predstavitvene »pitche«. Zelo smo bili veseli, da smo se končno srečali v živo, saj je sejem tri leta, zaradi virusa corone, potekal le on line. Na sejmu je sodelovalo 47 učnih podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Belgije, Bolgarije in Italije. Med njimi je bilo tudi naše podjetje Asistentko d.o.o., ki se ukvarja z osebno asistenco, druženjem starostnikov in varstvom otrok.

S pripravami so začeli že decembra, ko so zmagali na šolskem tekmovanju učnih podjetij. Pripravili so veliko propagandnega materiala: poslovni načrt, radijsko in TV reklamo, predstavitveni pitch podjetja, spletno in facebook stran, razne ponudbe, reklamne letake, zloženko podjetja, račune, nagradno igro… Zadovoljni so bili tako s svojo predstavitvijo, kot z obsegom prodaje.

V času sejma je potekalo državno tekmovanje učnih podjetij na katerem so ocenjevali razstavni prostor, osebje, izvirnost poslovne ideje, predstavitveni pitch, komunikacijo s kupci … Vse stojnice so bile tematsko izvirno urejene, učna podjetja so se odlično izkazala s svojo kreativnostjo. UP Asistentko je doseglo drugo mesto za izvirnost poslovne ideje in skupno tretje mesto na mednarodnem sejmu učnih podjetij. Bravo.

V sklopu sejma so potekala tudi poslovna srečanja, na katerih je imelo naše UP T.U.P., ki se ukvarja s prodajo eko grelnih blazin, stacionarno omizje. Poslovne sestanke so imeli z desetimi podjetji. Tudi oni so s sklenjenimi posli zelo zadovoljni. Vsi so pridobili veliko izkušenj, ki jim bodo v  življenju prišla zelo prav. Dokazali so, da postajajo odlični, samozavestni poslovneži in zelo dobri retoriki, ki se znajdejo v vsaki situaciji.

Galerija

Darja Sovinc, univ. dipl. ekon.

Dostopnost