V četrtek, 8. 6. 2023, smo dijaki razreda PV3 in OT3 v okviru druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela (Aktivno državljanstvo) obiskali Maribor in pomembne institucije mesta. Da je bila ekskurzija bolj zanimiva in poučna smo imeli dijaki krajše predstavitve o pomembnih stavbah, trgih ali institucijah, ki smo si jih na poti ogledali.

Pri spoznavanju Maribora smo se najprej sprehodili do trga Borisa Kidriča, mimo Narodnega muzeja Maribor, mestnega parka, Ekonomske in Pravne fakultete do trga Rudolfa Maistra. Na trgu Rudolfa Maistra smo izvedeli nekaj več o Rudolfu Maistru, Prvi gimnaziji, osamosvojitvi Slovenija in spoznali Vinagovo vinsko klet.

Potem smo se podali na Trg svobode, kjer smo videli spomenik NOB, frančiškansko cerkev in pokrajinski muzej, katerega smo tudi obiskali. V muzeju nas je pričakal vodnik, ki nam je razkazal muzej in popeljal skozi zgodovino Maribora in okolice. Po ogledu muzeja je sledil ogled Grajskega trga, sprehod do Slomškovega trga. Na poti pa smo videli in spoznavali ustanove: SNG, sedež Mariborske univerze, NUK-a in tehničnih fakultet ter seveda vse o A. M. Slomšku. Ustavili smo se tudi na Glavnem trgu, V nadaljevanju pa nas je pot vodila do Lenta, kjer smo na poti spoznavali Hišo stare trte, stari in novi most čez Dravo, Sodni stolp, Vodni stolp, Lutkovno gledališče in muzej, sinagogo ter židovski trg.

Ogled smo končali na trgu Leona Štuklja, kjer smo imeli tudi nekaj prostega časa (za kosilo).   Celotna ekskurzija je bila zelo poučna in zanimiva. Mislim da lahko v imenu vseh dijakov in dijakinj rečem, da smo se imeli lepo medtem ko smo spoznavali mesto Maribor, njegovo zgodovino in pomembne institucije.

Aljaž Urlep-Šrot

Dostopnost