PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU Z GOSTOM PISATELJEM IVANOM SIVCEM

Slovenski kulturni praznik poleg državne proslave s podelitvijo Prešernovih nagrad, najpomembnejših slovenskih priznanj za kulturne dosežke, že v dneh pred 8. februarjem zaznamujejo številni kulturni dogodki in prireditve.
Tudi letos smo se z voditeljema Mašo Jereb in Janom Ošlakom ter recitatorjema Martino Mrakič in Ninom Laznikom poklonili kulturi … tokrat malo drugače …
Medse smo povabili prav posebnega gosta, pisatelja Ivana Sivca, med slovenskimi pisatelji je po podatkih knjižnega sistema Cobiss na 3. mestu, kar pomeni, da je bilo v letu 2017 izposojenih 37.517 njegovih knjig.
Morda še zanimivejši podatek, če bi zložili vse njegove izdane knjige na kup drugo nad drugo, bi bila ta gora višja kot 5900 m, torej precej višja od Mt. Blanca.
Pogovor z njim sta vodila Kaja Kramljak in Anže Vetrih. Gospod Ivan Sivec je z name delil svoje izkušnje pisatelja, kako se loteva pisanja zgodb, od kod ideje. Beseda je tekla tudi spoštovanju slovenstva, domovine. Najzanimivejša je bila seveda zgodba z Aljaske in srečanje z medvedi.
Ivanu Sivcu smo se poklonili tudi z njegovo pesmijo Kjer lastovke gnezdijo v izvedbi Rudija Breznika, Larise Obretan in Rebeke Viltužnik.
V samo prireditev smo vključili tudi recitacije Prešernovih in Sivčevih besedil, s tem smo potrdili misel, da je slovenski jezik čudežen jezik za poezijo in pripoved; naši avtorji so ga s svojimi stvaritvami povzdignil v svet in visoko kulturo. Tudi zapeta Prešernova Od železne ceste (Rudi Breznik, Gaja Mlakar, Larisa Obretan, Špela Laznik, Rebeka Viltužnik, Urška Bernard, Nina Jenko) je prevzela gledalce.
I. Sivec je zapisal: “Ko pa začnem brati, pozabim na vse okoli sebe in se povsem predam potovanju skozi čas in prostor. Vsak prosti trenutek izkoristim potem za to, da lahko nadaljujem pot. In ko na koncu vendarle pristanem na zaključku poti, hodijo junaki in kraji še dolgo z menoj. Postali so moji prijatelji, z menoj se pogovarjajo in izmenjujejo mnenja, postali so del mene.”
Skupaj smo ugotovili, da je potovanje v kraljestvo zgodb pomembno, zanimivo, prav nič dolgočasno …

Ogled fotografij >> (Tilen Špegel)

Dostopnost