V četrtek, 23. 3. 2017, smo se dijaki drugega letnika turistične usmeritve odpravili na strokovno ekskurzijo po Mežiški dolini. Dijaki smo imeli na ekskurziji prav posebno nalogo, preizkusili smo se v vlogi turističnega spremljevalca in turističnega vodnika na avtobusu in zunaj. Ocenjevala in spremljala pa sta nas tudi dva profesorja, gospa Olga Jeznik in gospod Roman Založnik.
Pot smo začeli ob 7. uri v Slovenj Gradcu in nadaljevali mimo naselja Kotlje do Rimskega vrelca in naprej na Ivarčkega jezera, kjer smo spoznali nastanek jezera in številne legende, ki se prenašajo iz roda v rod v Mežiški dolini. Od jezera nas je pot vodila do Prežihovine. Vodnica Koroškega pokrajinskega muzeja nam je lepo predstavila Prežihovo življenje, ogledali pa smo si tudi njegovo hišo. Nato smo se odpeljali v Črno na Koroškem, kjer nas je pričakal vodnik, ki nam je na duhovit način predstavil etnološki muzej in razstavo črnjanskih olimpijcev. Seveda, pa smo dijaki imeli tudi krajše predstavitve krajev skozi katere smo se peljali.
Naša zadnja postojanka je bila turistična vasica Šentanel. Sprehodili smo se do cerkve in do najvišje podružnične šole v Mežiški dolini. Najbolj smo se veselili obiska na ekološki kmetiji Dvornik. Pričakala sta nas nasmejana in zelo prijazna gospodarja. Tukaj smo imeli krajšo predstavitev kmetije. Odpeljala pa sta nas tudi v kmečki muzej. Potem pa je sledila težko pričakovana malica. Postregli so nam z domačim narezkom in kruhom, dobili pa smo tudi skuto in solato s testeninami.
Ekskurzija je bila zelo zanimiva, pridobili pa smo tudi veliko novih izkušenj.  Vtisnila pa se nam je v spomin predvsem zaradi naših samostojnih vodenj. Torej, dan smo združili prijetno s koristnim, saj smo ob lepem vremenu spoznali še veliko lepega o naši prelepi Koroški in Mežiški dolini.
Poglejte še naš fotoutrip.

Saša Demiri, GTT2

Ogled fotografij >>

 

Dostopnost