Dijaki OT1 so nedavno pripravili izjemno poučen in navdihujoč naravoslovni dan, posvečen temi Okoljski odtis. S svojim predanim delom so v okviru raziskovalnih nalog proučili vpliv vsakodnevnih dejanj dijakov lokacije Muta na okolje in jim s predstavitvijo nudili smernice za trajnostno življenje.

Najprej so se dijaki lotili priprave raziskovalnih nalog, v katerih so se osredotočili na štiri ključne vidike okoljskega odtisa: vodni, prehranski, ogljični in ekološki odtis. Z zagnanostjo in zavzetostjo so izvedli raziskavo, ki je zajela vse dijake šole, ter analizo rezultatov, pridobljenih iz anket.

Na samem naravoslovnem dnevu so dijaki OT1 vsem dijakom šole predstavili vse štiri odtise, jih obogatili s filmčki za lažje razumevanje in jim podali rezultate raziskav ter anket. Rezultati so veliko razkrili in spodbudili k razmišljanju o vplivu na okolje.

Med analizo anket v zvezi z ogljičnim odtisom so dijaki ugotovili, da je poraba elektrike podobna povprečju razvitih držav, vendar se obnovljivi viri energije še vedno premalo uporabljajo. Pri vodnem odtisu je raziskava pokazala visoko porabo vode ob kritiki, da večina tudi ne zbira deževnice. Pri prehranskem odtisu so opazili visoko porabo mesa, predvsem svinjine, pri čemer pa se je izkazalo tudi, da večina redno kupuje in uživa zelenjavo ter sadje in pazi, da hrani ne poteče rok. Analiza izračuna s pomočjo kalkulatorja ekološkega odtisa pa je kljub vsemu podala alarmanten rezultat. Povprečen dijak šole bi za svoj življenjski slog potreboval 2 do 3 planete. Meseca ekološkega dolga bi pri večini bila že maj ali junij. Do tega časa v letu torej porabijo vse vire, ki jih narava v enem letu še lahko obnovi, in od tega meseca naprej živijo v ekološkem dolgu, kar pomeni da dejanja presegajo zmogljivosti planeta. Zato je razred OT1 podal tudi smernice in rešitve, kako lahko vsak posameznik ukrepa za zmanjšanje svojega okoljskega odtisa. Po predstavitvi so dijaki šole rešili kratek kviz, s katerim so pokazali svoje pridobljeno znanje in načrtovali svoje prihodnje korake za zmanjšanje svojega vpliva na okolje.

Ob zaključku dogodka so si ogledali film “The Game Changers”. Glavno sporočilo filma je, da lahko prehod na rastlinsko prehrano izboljša telesno zmogljivost, okrevanje po poškodbah, pa tudi splošno zdravje. Film vključuje številne intervjuje s športniki, znanstveniki in drugimi strokovnjaki, ki delijo svoje izkušnje in raziskave o prednostih rastlinske prehrane za telo in okolje. Skozi zgodbe in primerjave športnikov, ki so prešli na rastlinsko prehrano, skuša film gledalce spodbuditi k razmisleku o svoji prehrani ter o tem, kako lahko sprememba prehranjevalnih navad vpliva na njihovo življenje in planet.

Cilj zmanjševanja ekološkega odtisa je izpostavljen tudi v nacionalnem programu varstva okolja do leta 2030. Ker se od zadanih ciljev trenutno bolj oddaljujemo, kot pa približujemo, sta ozaveščanje in izobraževanje na tem področju še toliko pomembnejša. Naravoslovni dan je tako pustil trajen pečat, saj smo se tako okoljevarstveniki kot vzgojitelji zavedeli pomena naših vsakodnevnih odločitev za okolje ter se zavezali k trajnostnemu življenjskemu slogu.

 

Zapisala: Jana Sterže

Foto: Tomaž Šoster

Dostopnost