V četrtek, 10. 6. 2021, smo se dijaki tretjih letnikov predšolske vzgoje in okoljevarstveni tehniki odpravili na ogled Dvorca Bukovje v Dravogradu. Ob 8. uri zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji Dravograd, od koder smo potem nadaljevali peš proti dvorcu. Po prijetnem 20-minutnem sprehodu smo prišli na cilj, kjer nas je pričakala vodička, ki nam je razkazala dvorec in nam predstavila zgodovino dvorca. Nato smo se odpravili do največje dvorane, kjer so izobešene slike domačega slikarja, ki je na slikah uprizoril znamenitosti občine Dravograd.

Vodička nam je razkazala sobe v dvorcu in o vsaki povedala svojo zgodbo. Najbolj zanimiva soba je bila protokolarna soba, v kateri so postavljeni zvočniki, ki jih je po naročilu izdelal občan Brezna. Imeli smo tudi možnost, da smo prisluhnili glasbi – slišati je bilo, kot da smo na koncertu v neki veliki dvorani. Gospa je omenila, da če želimo poslušati svojo glasbo, lahko to sobo najamemo in uživamo v poslušanju.

Razkazala nam je tudi sobe, v katerih se lahko v času poroke uredita ženin in nevesta, ter lovsko sobo z nagačenimi živalmi in kamninami. Fante je navdušila »viteška soba«, kjer se nismo mogli načuditi, kako težka je bila vitezova »mrežasta srajčka«, tehta namreč kar 25 kilogramov.

Po ogledu sob smo se ustavili v še enem prostoru, kjer pa smo si ogledali kratek film o tem, kako se je na tem območju odvijala 10-dnevna osamosvojitvena vojna in kako so prebivalci vojakom in tankom onemogočali prehode (na ceste so podirali drevesa). Vidno smo bili pretreseni nad dogajanjem v filmu, predvsem nad tem, da je si je nekdo z agresijo želel polastiti naše domovine.

Po ogledu dvorca smo si ogledali še stavbo, kjer so prebivali vojaki. Prostor je imel poseben vonj, vendar je bilo zelo zanimivo videti, kako so živeli. Vodička je pojasnila, da če na tem dvorcu ne bi bivala vojska, verjetno dvorec ne bi bil tako lepo ohranjen in bi bil verjetno le še eden izmed mnogih ruševin.

Najbolj nas je presenetila knjižnica, ki jo ima v lasti oziroma jo ureja domačin, ki mu pravijo Fajči, tako je dobila tudi ime Bukvarna Fajči. V njej je preko 200.000 knjig, ki jih je zbral sam. Nekatere je kupil, druge so mu bile podarjene. Ustvaril je čudovito zbirko, ki je vredna ogleda.

Za konec prijetne ekskurzije smo se pred dvorcem še seveda fotografirali za spomin, pomalicali in občudovali njihov zeliščni vrt, paviljon za poroke ter kamniti »hladilnik«.

Vodeni ogled dvorca me je prijetno presenetil, veliko sem izvedela in ugotovila, da ta prelepa stavba v sebi skriva prave dragocenosti in številne zanimive zgodbe.

Galerija

Lidija Šmid, PV3

Dostopnost