Njeni zametki segajo v leto 2011, ko je najbolj znana koroška zbirateljica Majda Marija Sušek iz Zgornje Vižinge razstavila svojo zbirko na vzgojiteljski šoli na Muti. Kmalu za tem je prof. Alenka Rapuc začela zbirati igrače dijakov in sodelovati z radeljskim muzejem, kjer so pod vodstvom kustosinje Alenke Verdinek na ogled postavili zbirko Suškove pod naslovom Gremo rinkico talat, na šoli pa zbirko dijakov pod imenom Od čače do igrače. Sama od sebe se je kasneje ponudila še primerjava starih in novejših igrač, ki se jo je prof. Rapučeva odločila prikazati na panojih, pri vitrinah, kjer so sicer razstavljene igrače dijakov Predšolske vzgoje na šoli na Muti.

Ime zbirke Od čače do igrače so izbrali na internem natečaju za dijake. Kako je bilo to videti, kako se je zapletlo in kako je bilo mogoče, da je bil zmagovalni predlog nazadnje profesoričin, smo v četrtek, 3. oktobra, prikazali z lutkovno predstavo, nato pa zbirko svečano odprli. Celotno prireditev so izvedli dijaki PV 3 pod mentorstvom profesoric Alenke Rapuc, Helene Merkač in Petre Straunik, ki je pripravila glasbeno-plesni del.

Pika na i dogodku je bilo sladkanje z dobrotami za 30 evrov, ki se jim je kot prvonagrajena odpovedala prof. Sušnikova.

Helena Merkač, prof.

Galerija

P. S.

Ob tednu otroka so na Muti izdali tudi zbirko pravljic z naslovom Puhasta odejica. V njej so spomini dijakov PV 3 na eno svojih otroških igrač. Idejo zanjo so dobili, ko jim je prišla svojo pravljico Bela lakasta torbica predstavit prof. Stina Vošner z naše gimnazije.

Dostopnost