Otroci v vrtcih se skoraj vsak dan podajo na potep izven štirih sten igralnice. Pa naj bo to le odhod na igrišče ali pa kratek sprehod po okolici. Zunaj se naučijo ogromno stvari, ki se jih v notranjih prostorih morda ne bi. In tako smo tudi mi to upoštevali in se v četrtek, 18. 10. 2018, podali na krajši izlet v Ormož.

Tam se je namreč odvijala vsakoletna VZGOJITELJADA. Vzgojiteljada je srečanje vseh slovenskih srednjih šol, ki izvajajo program Predšolska vzgoja, ali z drugo besedo – izobražujejo bodoče vzgojitelje.  12 dijakov iz PV2, PV3 in PV4 in mentorici profesorici Helena Merkač in Alenka Helbl smo torej ta dan preživeli na malce drugačen način.  Že v zgodnjih jutranjih urah smo se podali na pot proti Podravju, kjer so nas na Gimnaziji Ormož sprejeli odprtih rok. Na uvodni prireditvi so nas seznanili s temo, ki je bila rdeča nit našega ustvarjanja.  »Dere sen jas mali bija« je bil slogan, ki nas je popeljal v zgodovino otroštva naših babic, dedkov, staršev in seveda tudi nekaj let nazaj, ko smo še sami bili otroci.

Dijaki smo se razdelili po delavnicah, kjer smo pridobivali nova ročna in teoretična znanja na to temo, predvsem pa lahko rečem, da smo se ob tem tudi zelo zabavali. Tako so v delavnici Ljudski plesi zaplesali ob igranju harmonike, v ustvarjalni delavnici so sešili ljubke igrače, manjkalo ni tudi športnih in namiznih otroških iger. Nekateri so izdelovali cvetje iz papirja, drugi pa so se potrudili pri ustvarjanju punčk iz cunj in vug, ter tako spoznali, kakšne igrače so bile v uporabi v preteklosti. Izdelali so tudi stara glasbila, na katera so kasneje zaigrali in melodijo spremljali z besedilom pesmi Dere sen jas mali bija. V delavnici Povejmo po domače smo se spoznavali z narečji iz celotne Slovenije in tako ugotovili, kako raznolika in zanimiva je pravzaprav naša država. Vso to dogajanje so s pomočjo fotoaparatov in kamer ujeli dijaki, ki so sodelovali v multimedijski delavnici.  Čas je hitro minil, pripravili smo tudi zaključno prireditev, kjer je vsaka delavnica na kratko obnovila in predstavila ostalim, kaj se je dogajalo na tej majhni šoli, polni pozitivne energije in dobre volje.

Dnevi, kot je bil današnji, so odlična priložnost, da dijaki stopimo iz svojega domačega okolja, se seznanimo z drugačnimi pristopi in – najpomembnejše – spoznamo sovrstnike, ki se izobražujejo za isti poklic kot mi. Tako nam ta dan ni prinesel le novih znanj, temveč tudi zabavo in nekaj novih poznanstev.

Galerija

Tjaša Jeseničnik, PV4

Dostopnost