V torek, 15. aprila 2025, so dijaki 2. letnika programa gastronomske in hotelske storitve izvedli projekt z naslovom Velika noč. Staršem in profesorjem so predstavili, kar so v ta namen pripravili pri več predmetih.
Najprej je bila na vrsti predstavitev razreda. Povedali so tudi, katere jedi je kdo pripravil. Vse jedi, ki so jih tisti dan pripravljali v kuhinji za pogostitev, so povezane z veliko nočjo.
Praznovanje praznika sega v preteklost, zato so predstavili njegovo zgodovino.
Povedali so, katera živila ne smejo manjkati na praznično obloženi mizi za veliko noč in katere lastnosti vsebujejo. Izračunali so, kako velik prt potrebujemo za mizo določene velikosti, kako dolgo senco oddaja velikonočna dekoracija glede na to, pod katerim kotom padajo nanjo sončni žarki. Prikazali so izračun prostornine embalaže čokolade, koliko kakava je v eni palčki čokolade in koliko papirja potrebujemo, da ovijemo embalažo čokolade.
V angleščini so povedali, kako veliko noč praznujemo v Sloveniji in Veliki Britaniji, v nemščini pa, kako jo praznujejo v Nemčiji.
Pri naravoslovju so naredili poskus, pri katerem so dokazovali hranilne snovi v velikonočnih živilih.
Izračunali so tudi kalkulacijo cen živil, ki jih potrebujemo za potico in šunko v testu. Povedali so, koliko stanejo sestavine, ki jih potrebujemo za omenjeni jedi, kolikšen je pri tem DDV ter koliko znaša cena živil za kos potice in za kos šunke v testu.
Na koncu so starše in profesorje povabili na pogostitev jedi, ki so jih pripravili.
Zapisala: Anja Srebre