V sredo, 12. 10. 2022 smo se dijaki GTT1 odpravili na prvo strokovno ekskurzijo po Koroški. To je bil pouk na terenu, kjer smo spoznali le delček tega, kar lahko Koroška ponudi obiskovalcem. Spremljala nas je učiteljica Mateja Gorišek, ki nam je na poti predstavila osnovne geografske značilnosti Koroške, povedala nekaj legend iz tega področja in vseskozi predstavljala delo turističnega vodnika.
Naša prva postaja je bila cerkev Sv. Jurija na Legnu, kjer nas je pričakala vodnica in povedala veliko zanimivosti o nastanku cerkve, njenih dozidavah in zgodovinskem obdobju, v katerem je nastala. Cerkev je danes pomembna zgodovinska in turistična atrakcija, saj je ena najstarejših sakralnih spomenikov iz zgodnjega krščanstva v osrednjem delu Evrope in prva na naši celini, kjer si lahko ogledamo pokopane skelete in ostanke temeljev prvotne cerkve skozi stekleno dno.
Pot nas je nato vodila v Dravograd, natančneje v dvorec Bukovje. Tam nam je gospod Kramar najprej predstavil novo postavljeno zbirko o edinstveni kamnini, Dravitu. Pokazal nam je tudi film o Dravogradu, nato pa smo z velikim zanimanjem poslušali njegovo pripovedovanje o zgodovini dvorca, ki je bil najprej domovanje bogate trgovske družine, nato je služil kot vojašnica različnim vojskam, danes pa je v lasti občine Dravograd. S še večjim zanimanjem smo si ogledali, s prevlekami na čevljih, nekaj bogato in zanimivo opremljenih soban, ki služijo tako protokolarnim kot turističnim obiskom ter porokam. Ogledali smo si tudi sobe, kjer lahko gostje prenočijo. Povedal je tudi, kaj vse še načrtujejo za obogatitev ponudbe dvorca.
Naša zadnja postaja je bil ogled muzejske zbirke o koroški košti v okviru Koroškega pokrajinskega muzeja na Ravnah na Koroškem. Pričakala nas je avtorica razstave, gospa Brigita Rajšter, kjer nam je predstavila jedi, ki so bile na mizah Korošcev v preteklosti, danes pa so vse bolj redko. Natančneje nam je predstavila 7 jedi, ki so na vrhu piramide avtohtone koroške kulinarike.
Ker smo bili zadnja skupina, ki si je lahko ogledala to razstavo, nas je gospa Rajšter pogostila s tipičnim rženim kroškim kruhom, ki je v postopku vpisa v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.
S povratkom v Slovenj Gradec se je naš pouk na terenu končal. Bilo je zanimivo in poučno.
Dijaki GTT1