STROKOVNA EKSKURZIJA V LJUBLJANO

V petek, 16. 9. 2022, smo dijaki razredov PV3 in OT3 v okviru Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela (Aktivno državljanstvo) obiskali Ljubljano in pomembne institucije državnega pomena. Pot v Ljubljano je bilo mirna, brez kakršnih koli zapletov. Da bi bila pot bolj zanimiva in poučna, smo dijaki razreda OT3 imeli predstavitve o demokraciji, politiki, aktualnih dogodkih v Sloveniji, predstavili ustanove državnega in narodnega pomena. Po pol urnem odmoru na počivališču Lukovica, smo se odpravili naprej proti Ljubljani. Prispeli smo okrog 10. ure in se najprej odpravili do parlamenta, kjer so nas z dobrodošlico sprejeli vsi trije koroški poslanci. Večina nas je Državni zbor obiskala prvič. Ko smo vstopili, so nas morali najprej pregledati varnostniki in mislim, da je vsak bil vsaj malo nervozen med pregledom, tudi če nismo imeli kaj za skrivati. Odložili smo vse svoje stvari in se odpravili v avlo oz. preddverje,

Že kar na začetku pa so dijaki PV3 srečali svojo nekdanjo profesorico slovenščine Alenko Helbl, katera je zdaj v svoji novi službi kot poslanka RS. Prav tako pa sta se našemu druženju pridružila tudi Jani Prednik in Dušan Stojanovič. Vsi so povedali nekaj zanimivosti o svojem delu  v DZ.

Parlament je bogato opremljen, vsako nadstropje je zgrajeno iz različnega kamna, rdeče preproge dajejo videz formalnosti in pomembne funkcije. Vodnica po parlamentu nas je najprej popeljala na balkon, kjer smo si ogledali veliko dvorano, kjer potekajo seje DZ. Po njeni daljši predstavitvi smo dijaki lahko zastavljali različna vprašanja in tako poizvedovali o neznanih ter dijakom dokaj tujih stvareh o politiki in življenju politikov. V drugem delu ogleda DZ nas je vodnik popeljal nazaj v avlo in nam predstavil vse naloge in dolžnosti slovenskega parlamenta ter zgodovino Slovenskega naroda s pomočjo bogatih fresk na stenah avle.

Po predstavitvi Državnega zbora smo se sprehodili do Opere in baleta Ljubljana, kjer nas je pričakala nekdanja balerina in nam s pomočjo razstave in razstavnih eksponatov predstavila zgodovino Opere in baleta. Razstavljeni so bili krasni kostumi opernih pevcev in pevk ter plesalcev baleta. Nato nas je njen sodelavec popeljal še v dvorano, katero nas je večina že poznala iz znanega šova »Slovenija ima talent«. V živo sta videti dvorana in oder še lepša in atraktivnejša, kakor preko televizije, saj so vsi detajli in zlato okrasje še toliko bolj izraziti in kontrastni.

In na koncu smo se odpravili še v Narodni muzej Slovenije, kjer nas je sprejela mlada arheologinja in nas popeljala čez zgodovino Slovenije skozi najdbe, ki so jih našli na slovenskih tleh. Vse kar nam je pokazala, je bilo seveda zanimivo in navdihujoče, a kar nas je najbolj pritegnilo je bila paleolitska piščal, ki je najstarejša piščal na svetu. Videli smo tudi pravo mumijo o kateri smo izvedeli tudi nekaj osebnih stvari.

Na zadnje pa smo le dočakali daljši odmor za kosilo, kjer smo se sami sprehodili po Ljubljani in se na avtobus vrnili s polnimi trebuhi. Pot nazaj na Koroško je bila polna glasbe in veliko smeha, nekatere je premagala utrujenost, a je vse bilo kakor mora biti.

Mislim, da lahko v imenu vseh dijakov in dijakinj povem, da je bila ta ekskurzija ena poučnejših in da smo se imeli lepo. V današnjem času smo mladi bolj malo osveščeni o politiki, zanimanje zanjo je vedno manjše. Vrnili smo se z več znanja in razgledanosti, ter z novimi lepimi spomini na šolske dni.

Nastja Kos, dijakinja OT3

Galerija

Dostopnost