V četrtek, 28. 9. 2023, smo se dijaki vseh letnikov gastronomsko-turistične usmeritve odpravili na izlet na Primorsko. Na poti do morja smo se ustavili še na Brniku, kjer sta nas čakala prijazna vodnika. V dveh skupinah smo si ogledali letališko ploščad, videli smo, kako imajo organiziran dovoz, odvoz prtljage ter sortiranje, nekaj pa smo izvedeli še o delu stevardes. Gasilci so nam predstavili svoj največji gasilski avto, vodnika pa sta nam od blizu pokazala tovorno letalo družbe DHL, Boeing 757. Vse skupaj se nam je zdelo zelo zanimivo, saj smo pridobili veliko novih informacij.

Po vodenju smo se odpravili proti Primorski. Tam smo se najprej ustavili v Piranu, kjer smo si ogledali cerkev sv. Jurija. Nekateri dijaki so imeli tudi vodenje. Pri cerkvi smo se fotografirali, saj je bil prečudovit razgled. Peš smo se napotili do centra Pirana, kjer smo videli Rt Madone, Tartinijev trg, njegov kip in hišo Benečanko. Dijaki 2. in 3. letnika so nam zelo lepo predstavili vse znamenitosti in tako smo pridobili še nekaj zanimivih informacij. Nato je sledil prosti čas. Privoščili smo si kosilo, nekateri pa so poskusili tudi temperaturo morja.

Sledila je pot do Portoroža, kjer smo si ogledali hotel s petimi zvezdicami – Hotel Slovenija. Sprejel nas je gospod, ki je v tem hotelu vodja prodaje. Peljal nas je v restavracijo in nam spregovoril o nastanku hotelske verige Lifeclass, predstavil njihovo organizacijo in poteka dela. Zopet je sledilo nekaj prostega časa za nakup spominkov in prigrizek. Peš smo se namenili do Lucije, kjer nas je čakal šofer. Odpeljali smo se do cerkvice sv. Trojice v Hrastovljah, kjer nam je prijazen gospod predstavil freske, ki so naslikane v cerkvi. Med drugimi smo videli tudi znano fresko »mrtvaški ples«.

Nato smo se že rahlo utrujeni odpravili proti domu. Ustavili smo se na Trojanah, kjer smo kupili krofe (tudi za družinske člane). Na poti nazaj smo si čas krajšali z glasbo in animacijo Jane Raztočnik. V Slovenj Gradec smo prispeli ob 21.30, nato pa je avtobus nekatere dijake peljal še do Črne.

Imeli smo prelep izlet, k čemur je pripomoglo tudi prečudovito vreme. Naučili smo se veliko novega.

Urška Rebernik, GTT4

Dostopnost